Нашата мисија

Историја на акцијата

Започната од WWF и партнерите како симболичен настан за исклучување на осветлувањето во Сиднеј во 2007 година, Часот на планетата Земја сега е едно од најголемите движења во светот за животната средна. Одржувана секоја година во последната сабота во месец март, Часот на планетата Земја обединува милиони луѓе во повеќе од 180 земји и територии, исклучувајќи ги нивните светла за да покажат поддршка за нашата планета.

Но, Часот на планетата Земја го надминува часот на исклучување на осветлувањет и стана катализатор за позитивно влијание врз животната средина, придвижувајќи големи законски измени со искористување на моќта на луѓето и колективното дејствување.

Нашата мисија: Тогаш и сега

Во 2007 година, ги охрабривме луѓето ширум светот да ги исклучат своите светла за да испратат силна порака за климатските промени. Повеќе од една деценија, климатската криза останува влошена од друга итна закана: брзото губење на биолошката разновидност и природата.

Природните системи се клучни за сите наши иднини – а сепак, стапката на глобална загуба на природата во текот на изминатите 50 години е без преседан најголемата во човечката историја. Природата не само што ни обезбедува храна, вода, чист воздух и други услуги во вредност од над 125 трилиони американски долари годишно – исто така е еден од нашите најсилни сојузници против климатските промени. Заштитата на природата е едно од најитните, моќни и економични решенија за климатската криза.

Денес, Часот на планетата Земја има за цел да поттикне глобални разговори за заштита на природата не само за борба против климатската криза, туку да обезбеди и наше сопствено здравје, среќа, просперитет, па дури и преживување.

2021 година: Годината што важи

2021 година претставува можност која не можеме да си дозволиме да ја пропуштиме. Во 2021 година, светските лидери ќе се соберат за време на клучните глобални конференции и форуми за да ја постават агендата за животна средина за следната деценија и пошироко. Ќе се донесат круцијални политички одлуки за климатското дејствување, природата и одржливиот развој – решенија кои директно ќе влијаат врз судбината на човештвото и нашата планета во наредните години.

Со ваша поддршка, Часот на планетата Земја 2021 година може да биде момент на центарот на вниманието што ја става природата во центарот на меѓународните разговори. Заедно, можеме да зборуваме и да им покажеме на светските лидери и другите носители на одлуки ширум светот дека природата е важна и треба да се преземат итни активности за да се отстрани загубата на природата.

 

Следи нѐ секаде!

youtubeinstagram